Πρόγραμμα ELEMED

Πρόγραμμα ELEMED – Η Κυλλήνη πρωτοπορεί στο μέλλον της ναυτιλίας

Την προώθηση εξηλεκτρισμού πλοίων και λιμένων, αποσκοπώντας στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ναυτιλίας έχει ως στόχο το πρόγραμμα Elemed.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υλοποιεί μελέτες για την εγκατάσταση υποδομών ηλεκτροδότησης πλοίων σε τρεις χώρες (Ελλάδα, Κύπρος Σλοβενία) και σε τέσσερα λιμάνια, του Κόπερ (Σλοβενία), Κυλλήνης, Πειραιά και Λεμεσού, περιορίζοντας δραστικά τον θόρυβο και τους αέριους ρύπους (Οξείδια Αζώτου, Αιωρούμενα Σωματίδια, Οξείδια του Θείου, Διοξείδια Άνθρακα, κλπ), ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές πλησίον των λιμένων.

Πρόγραμμα ELEMED

Η πρώτη υποδομή ηλεκτροδότησης πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο ξεκίνησε πιλοτικά από το λιμάνι της Κυλλήνης, με το οποίο αρκετά λιμάνια της Π.Ι.Ν, έχουν άμεσο συσχετισμό (Ζάκυνθος, Πόρος, Σάμη, Πίσω Αετός). Στο λιμάνι της Κυλλήνης υπάρχει εγκατάσταση ισχύος 500 kVA για πλοία συχνότητας 50/60 Hz, με πρόβλεψη για 4 θέσεις ηλεκτροδότησης και για 1 θέση ηλεκτροφόρτισης.

Τα εγκαίνια του έργου έγιναν στις 20 Δεκεμβρίου 2018 από τον τότε υπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό και συντονιστής του προγράμματος είναι η Lloyd’s Register.

Πρόγραμμα ELEMED

Πλέον το λιμάνι της Κυλλήνης είναι το πρώτο “πράσινο” λιμάνι της ανατολικής Μεσογείου.